Dit is slechts een selectie van acties tegen de wakes die vorig jaar in verschillende steden zijn gehouden. Zonder mensen te kort te willen doen hebben we er elke als voorbeeld in inspiratie uitgekozen om hier te vermelden:

__________________________________________________________________________________________________________

Utrecht:

Vandaag heeft de actiegroep ‘de Breinaald’ de avondwake van ‘Schreeuw om Leven’ aan de Biltstraat 405 in Utrecht verstoord. Ze deden dit door boterzuur en water over de pamfletten heen te gieten.
Hiermee willen zij voorkomen dat vrouwen, en ook mannen, die voor een moeilijke beslissing in hun leven staan, met anti-abortus propaganda worden lastig gevallen.

Schreeuw om Leven is een groepering die strijdt tegen het recht van vrouwen op een veilige legale abortus en deze avond bij veel abortusklinieken door heel Nederland wakes houdt. Hun strijd voeren ze op een vaak intimiderende en bedreigende manier; zo verstuurden zij enkele weken geleden nog kleine plastic foetussen op huis aan huis basis en drukken zij borden met shockerende afbeelding in het gezicht van vrouwen die naar de klinieken gaan. Volgens actiegroep de Breinaald is de beslissing om een abortus te ondergaan een moeilijke en persoonlijke keuze, met veel ongewilde emoties. Op zo’n moment gecronfronteerd worden met mensen die op agressieve wijze hun levensbeschouwing aan anderen op willen leggen maakt het nog moeilijker om tot een juiste keuze te komen voor jezelf.
Bob van ‘de Breinaald’: “Het is belachelijk dat dit soort christenfundamentalisten voor anderen willen bepalen wat zij wel of niet met hun lichaam mogen doen en hoe zij hun leven moeten leiden. Bovendien zou een verbod op abortus het niet stoppen, maar de illegaliteit (‘de breinaalden’ van weleer) in duwen met alle gevolgen en gezondheidsrisico’s van dien. Kinderen ongewenst geboren laten worden kan voor zowel die kinderen als hun ouders tot grote (psychische) problemen leiden.”

‘De Breinaald’ beschouwt het zelfbeschikkingsrecht van mensen, en in dit geval met name vrouwen, over hun eigen lichaam als een belangrijk en met veel moeite veroverd recht, en verzet zich tegen pogingen dit recht af te breken. De acties van ‘Schreeuw om Leven’ vormen hierbij ernstige uitwassen, maar ook de betuttelende neigingen van dit kabinet baren zorgen.

Actiegroep De Breinaald
_______________________________________________________________________________________________________

Leiden:

In Leiden stonden pro-choice en anti-abortusactivisten vanaf 18 uur in twee aparte vakken aan de overkant van de abortuskliniek. De politie had voor de vakken gekozen om de demonstranten gescheiden te houden. Dit vanwege aanvaringen in de voorgaande jaren. De politie was nadrukkelijk aanwezig, ook de stillen. Het aantal pro-choice-demonstranten bedroeg 10-15 mensen. Schreeuw om Leven had groot uitgepakt en stond met 20-25 mensen, waaronder de landelijk voorzitter Bert Dorenbos.

Al snel viel de eerste arrestante aan de kant van pro-choice, omdat zij buiten het vak demonstreerde. Maar de rechtse christenen, die behalve tegen abortus ook fel tegen homoseksuelen zijn, konden niet geruisloos bidden en zingen. Ze werden continu overstemd door pro-choice met muziek, fluitjes en leuzen als “Christenfanaten, we blijven jullie haten”, “Baas in eigen buik” en “Het is stil aan de overkant”. Verder werd veelvuldig een verbastering gezongen op een lied dat door Ajax-supporters gezongen wordt. Dat gaat ongeveer zo: “De herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in het veld. Daar hoorden zij engelen zingen: Recht op abortus wereldwijd!!! Recht op abortus wereldwijd!!!”.

Ook droegen sommige pro-choice-activisten ludiek duivelshoorntjes op het hoofd. Dat was natuurlijk om de gesjeesde christenfundamentalisten te narren. Daarbij denkt Schreeuw om Leven daadwerkelijk dat pro-choice aangestuurd wordt door satan.

Veel voorbijgangers kwamen een praatje met pro-choice maken en maakten daarbij hun afschuw kenbaar over de christenfundamentalisten die abortus willen verbieden. Ook mensen die vanuit hun christelijke achtergrond moeite met abortus hebben, brachten begrip voor pro-choice op, ook al verschillen de meningen.

Al met al was het een ludieke bedoening dat duurde tot wel 24 uur.

________________________________________________________________________________________________________

Arnhem:

Ook in Arnhem is de jaarlijkse nachtwake van het gereformeerde Schreeuw om Leven voor de abortuskliniek verstoord door Pro-Choice Activisten. Zo’n 25 activisten hebben de liederen van de waken overstemd een spandoek uitgerold en later op de avond is er nog met waterbalonnen gegooid.

Ook in Arnhem is de jaarlijkse nachtwake van het gereformeerde Schreeuw om Leven voor de abortuskliniek verstoord door Pro-Choice Activisten. Zo’n 25 activisten hebben de liederen van de waken overstemd een spandoek uitgerold en later op de avond is er nog ludiek met waterbalonnen gegooid.

De druk is dit jaar weer behoorlijk opgevoerd. Een feit is echter dat de politie ook dit jaar weer met grotere getalen aanwezig was om de christenen te beschermen. Dit jaar is er helaas weer één arrestatie gevallen. Dit mag echter niet baten, want wij, de pro-choice activisten laten ons hier niet door uit het veld slaan! Dat mag ook niet, want de keuzemogelijkheid voor abortus is een recht, voor iedereen! Niet alleen in nederland, maar overal! Dit moeten wij beschermen!

Internationale Solidariteit, Recht op Abortus Wereldwijd!

Krijs om Keuze